Laukaan vankilan pihapiirissä, ja erityisesti Kumpulassa, oli toukokuun viimeisenä torstaina mukava meininki.

Palvelumessut kokosivat yhteen toistakymmentä toimijaa. Messujen teemana olivat asuminen ja mielekäs arki. Kohtaaminen on mahdollisuus -messut järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja kokemukset tapahtumasta ovat myönteisiä.

Laukaan vankilan erityisohjaaja Heli Hiltunen oli mukana ennakkojärjestelyissä.

– Tapahtuma tuo piristystä ja erilaisuutta vankilan arkeen. Vangit ovat olleet vähän hämmentyneitä, mutta positiivisella tavalla, koska ei täällä tavallisesti trubaduurit kulje soittelemassa, kertoo Hiltunen.

Kaikki Laukaan vankilan vangit kuuluvat toverikuntaan. Toverikunta järjesti tapahtuman tarjoilun ja arpajaiset. Myyntitulot suunnataan yhteiseen virkistystoimintaan.

– Olin mukana leipomassa piirakoita eilen. Tämän on hienosti suunniteltu tapahtuma ja on mukavaa, että täällä järjestetään monenmoista toimintaa. Toivottavasti tästä tulee perinne, kertoo toverikunnan hallitukseen kuuluva ja järjestelyissä mukana ollut vanki.

Paikalla on myös kriminaaliasiamies Marjatta Kaurala.

– Tehtävämme on pyrkiä turvaamaan se, että vapautuvat vangit ja heidän omaisensa eivät jää tarvitsemiensa palveluiden ja etuuksien ulkopuolelle. Meidän valtakunnallinen toimintamme täydentää viranomaispalveluja, Kaurala sanoo.

Kriminaaliasiamiestoiminta neuvoo ja auttaa, mutta tekee myös edunvalvontaa eli antaa lausuntoja, tiedottaa, kouluttaa ja konsultoi. Tavoitteena on edistää oikeuksien toteutumista ja ehkäistä väliinputoamistilanteita.

Uusi ja erilainen tapa jakaa tietoa

Laukaan vankilan johtaja Tuula Tarvainen on tyytyväinen messujen uuteen, erilaiseen tapaan jakaa tietoa.

– Kiva, että vangit ovat löytäneet tämän tapahtuman. Haluan myös tulevaisuudessa nähdä, että vankila on avoin paikka, jonne yhteistyökumppanit voivat tulla kertomaan palveluistaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Haasteena hän kokee sen, että miten pystytään nopeasti kohtaamaan lyhyen tuomion saaneet vangit ja ohjaamaan heidät oikeiden palveluiden piiriin.

– On tärkeää, että yhteistyö kumppaneiden kanssa sujuu kitkattomasti, koska tuen tarve on suuri, Tarvainen sanoo.

Kohtaaminen on mahdollisuus -messujen idea syntyi maaliskuussa 2018, kun Pyöröovesta ulos -hanke käynnistyi. Projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola Jyväskylän Katulähetykseltä on messuidean äiti.

– Parasta päivässä on ollut tunnelma ja kohtaaminen. Ajattelin, että messutapahtuma olisi hyvä tapa esitellä uudet hankkeet ja niiden toimintaa käytännössä.

– Mukaan kutsuttiin innostunut joukko tekemään yhdessä tapahtuma, jossa yhdistyvät kohtaaminen ja mahdollisuus saada tietoa olemassa olevista palveluista, Hanna-Riikka Alasippola kertoo.